Personeel & Organisatie
Personeelsbeleid
Beleid t.a.v. passende beroepskwalificaties medewerkers
Het personeel maakt samen met ons het beleid, en voert dit uit in de praktijk. Onze PM’s zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de kwaliteit van onze kinderopvang. Dankzij een uiterst selectieve keuze vindt u bij ons PM’s waarbij opvalt dat velen van hen jarenlange ervaring bezitten in de Kinderopvang en een groot aantal jaren werkzaam zijn bij kdv ’t Eigen Wijsje. Dankzij deze geringe roulatie van personeel heerst er rust en stabiliteit voor het kind en de ouders. Al onze beroepskrachten beschikken over de passende kwalificaties volgens de CAO Kinderopvang.
Pedagogisch beleidsmedewerker/coach
Per 1 januari 2019 werken wij in het kader van de Wet IKK samen met een pedagogisch beleidsmedewerker/coach ten behoeve van de kwaliteitsverbetering en verdere professionalisering van onze kinderopvang. De taak van een Pedagogisch Beleidsmedewerker is het blijven toetsen en verbeteren van het Pedagogisch Beleid en de taak van een Pedagogisch coach is het coachen/begeleiden van onze Pedagogisch Medewerksters. De Pedagogisch coach/begeleidster gaat de directie bijstaan in deze werkzaamheden.
Deze Pedagogisch beleidsmedewerker/coach is goed bekend bij ’t Eigen Wijsje, dankzij de samenwerking in het verleden. Zij werkt als zelfstandige ondernemer in opdracht van ’t Eigen Wijsje. De PM’s ervaren dit als zeer positief omdat deze formule een zekere objectiviteit garandeert.
Het minimum aantal uren t.b.v. het beleid is vastgesteld in een formule en beslaat voor ’t Eigen Wijsje 150 uur. Voor de coaching van de PM’s moet per jaar 10 uur per fte’er worden gereserveerd. Het gaat om vast personeel en invalkrachten, wat in de praktijk 150,5 uren in totaal beslaat.
De Pedagogisch beleidsmedewerker/coach rapporteert haar bevindingen bij de directie van ’t Eigen Wijsje waarna, bij behoefte aanpassingen of extra begeleiding kan worden gerealiseerd.

Nadine
Beleid t.a.v. inzet van beroepskrachten in opleiding
Kinderdagverblijven ’t Eigen Wijsje zijn door het overkoepelend orgaan SBB (samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) goedgekeurd om Pedagogisch Medewerkers in opleiding te begeleiden in de praktijk. Het aanbod van stagiaires is vrijwel altijd via de BOL methode (Beroeps Opleidende Leerweg). Dit betekent dat de stagiaire 2 dagen stage loopt en de resterende dagen naar school gaat. De stagiaire staat boventallig (d.w.z. extra) op de groep.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid ook via de BBL weg (Beroeps Begeleidende Leerweg). De stagiaire is in dit geval een beroepskracht in opleiding en wordt gezien als een medewerker. Afhankelijk van de reeds verworven competenties wordt de BBL’er intallig (dus niet extra) ingezet.
Formatieve inzetbaarheid BBL’er (volgens cao Brancheorganisatie Kinderopvang):
Fase 1: overeenkomstig eerste leerjaar PW3 of PW4; formatieve inzetbaarheid oplopend van 0 naar 100%
Fase 2: overeenkomstig tweede leerjaar PW3 of PW 4; formatieve inzetbaarheid oplopend van 0 naar 100%
Fase 3: overeenkomstig derde leerjaar PW3 of PW4; formatieve inzetbaarheid 100%
Wijze van vaststelling opleidingsfase:
Conform de leerjaren en voortgang ingeval van een normatieve opleidingsduur van 3 jaar. In geval van een andere opleidingsduur worden de fase en ingangsdatum ervan bepaald op basis van informatie van opleiding.
Wijze van vaststelling formatieve inzetbaarheid:
De directie stelt de formatieve inzetbaarheid in fase 1 en 2 vast op basis van de informatie van de opleiding en praktijkbegeleider en legt dit schriftelijk vast. graag verwijzen wij voor meer informatie naar onze beroeps praktijk vorming (BPV) aan te vragen bij kantoor.
Opleidingsplan
Onze PM’s krijgen een studiedag aangeboden, die naar behoefte van dat moment wordt ingevuld. Dit kan een pedagogisch onderwerp zijn, maar kan ook bedoeld zijn om b.v. de samenwerking of communicatie van de PM’s te verbeteren. Jaarlijks wordt de behoefte gepeild en wordt een gastspreker (docent ingehuurd).
Daarnaast is een verplichte ehbo cursus voor kinderen en een BHV cursus Oranje Kruis gecertificeerd en kunnen incidenteel gastsprekers uitgenodigd worden, indien een interessant aanbod voorbij komt. (Dit is niet structureel en vaak worden ouders hierbij ook uitgenodigd b.v. de cursus kinderen in het verkeer.)
Organisatie
Per 1 september 2017 hebben er enige veranderingen plaats gevonden binnen het organigram van ’t Eigen Wijsje. Bijna 20 jaar stond de directie alleen aan het roer van de organisatie. Vooral de veranderingen die de wet IKK (innovatie en kwaliteit kinderopvang) met zich meebrengt, werd een reorganisatie onvermijdelijk. Tevens is de gedachten dat alle locaties ook onafhankelijk moeten kunnen functioneren. Daarom wordt sinds 1 september 2017 de directie ondersteund door Locatiecoördinatrices (LC’s).
De LC zal houdt zich o.m. bezig met het bewaken van de Pedagogische visie en de uitvoering van het Pedagogisch beleid; het aanwijzen van een mentor per kind (per 1 januari 2018 verplicht) en helpt bij de overige kwaliteitseisen die de wet IKK met zich meebrengt; zij houdt toezicht op de kwaliteit in aanbod van speelgoed en educatief materiaal; zij doet bestellingen bij verschillende leveranciers; kijkt waar en wanneer de inzet van invalkrachten nodig is en controleert de diensten; is aanwezig op LC vergaderingen (1x per maand), O.C. vergaderingen en overige bijeenkomsten. Zij kan aanspreekpunt zijn van de ouders en eventueel dienen als intermediair indien nodig. De LC zal op de groep werkzaam blijven maar zal voor haar werkzaamheden LC òf extra uren krijgen òf voor deze benodigde uren worden uitgeroosterd.
Onze medewerksters

Bianca

Christel

Marjolein

Sanne

Margriet
PM’s

Alba

Chantal

Deniece

Loes

Mandy

Mary

Nadiah

Renate

Renske

Stephanie

Suzanne

Trea

Vanessa

Wendy
