Skip to content

Gezondheid

Een gezond binnenklimaat

Er vertoeven dagelijks veel mensen in de leefruimtes van ’t Eigen Wijsje. Het is daarom erg belangrijk dat hier een gezond binnenklimaat heerst. Hiervoor hanteert ’t Eigen Wijsje een beleid en worden de ruimtes dagelijks gemeten op de CO2 waarde via een CO2-meter.

Er wordt voldoende geventileerd, volgens de volgende opgestelde regels:

  • Voldoende ventileren op de dag en in de nacht als voorbereiding op de dag, dankzij het ventilatiesysteem en/of het openen van de ramen.
  • Het hanteren van een aangename gezonde temperatuur tussen de 18 en 20 graden.
  • Een schone ruimte waar stof zoveel mogelijk vermeden moet worden door te werken volgens het gezondheidsbeleid (zie rode boek entree).
  • Regelmatig op de dag de CO2-waarde meten met de CO2-meter die op elke locatie aanwezig is.

DAARBIJ ZIJN AL ONZE LOCATIES VOORZIEN VAN EEN AIRCONDITIONING SYSTEEM, dat bij extreme warme omstandigheden het binnenklimaat aangenaam en veilig houdt.

Eten & Drinken

Uw kind krijgt over de dag verdeeld gezond en gevarieerd eten. Naast de hoofdmaaltijd om 11:30 uur, zijn er twee pauzes waarin een kleiner hapje wordt gegeten. De basis van de hoofdmaaltijd is licht tarwebrood, maar wij zorgen voor genoeg variatie, af en toe bieden wij b.v. soep, pasta, gebakken of gekookt ei, tosti’s, warme worstjes etc. aan. Bij de hoofdmaaltijd wordt melk of karnemelk gedronken.

Groentesnack

’s Morgens om 9:30 uur krijgt uw kindje vers fruit en na het middagslaapje om 15:00 uur een andere kleine gezonde snack. Bij de kleine hapjes wordt fruitwater of thee geschonken.

Bij het bereiden van de maaltijden wordt per kind rekening gehouden met eventuele geloofsovertuigingen en/of allergische reacties. Wel vragen wij aan de ouder(s) ons eetritme en het voedsel dat wij aanbieden te respecteren. ’t Eigen Wijsje hanteert een gezond zoet beleid. Dit betekent dat wij alert zijn om uw kind niet te veel zoet aan te bieden. In de middag na het slapen, wordt een gezonde snack aangeboden dat bestaat uit worteltjes, paprika, tomaat, champignons etc. met daarna een cracker met humus. Wij vragen aan de ouders om bij het uitdelen bij verjaardagen of afscheid creatief met de traktatie om te gaan en hierbij rekening te houden met het zoet gehalte van de traktatie. Mochten de PM’s twijfelen bij het aanbod, dan wordt de traktatie in het mandje van het kind gelegd ter overleg aan u of u dit geschikt vindt voor uw kind.

In overleg met de ouder(s) is er voor de baby’s een individueel eetschema. Dankzij een onderzoek is gebleken dat Nutrilon het populairste merk is voor de zuigelingen. Daarom gebruiken wij bij ’t Eigen Wijsje Nutrilon.

Luiers

Wij verzorgen de luiers voor uw kindje. Wij gebruiken uit praktisch oogpunt wegwerpluiers van het merk Pampers. De meeste kinderen verdragen deze luiers goed en de luiers sluiten goed aan.

Slapen

De kinderen hebben per leeftijdsgroep een eigen slaapritme. De baby’s hebben per kind een eigen slaapritme, terwijl de dreumesen vaak nog 2x per dag slapen (rond 9:45 en 15:00 uur). In overleg met de ouder(s) gaan wij met het kind over tot 1x slapen per dag. Dit gebeurt na het middageten en het tandenpoetsen.

Als de kinderen niet meer slapen, b.v. omdat zij bijna 4 zijn, dan rusten zij op een stretcher. De stretcher staat in de leefruimte en het kind neemt hierop even een pauze door b.v. te puzzelen, lezen. Wij raden u aan een “crècheknuffel” aan te schaffen of als uw kindje een speentje gebruikt bij het in slaapvallen, deze niet te vergeten. Kinderen boven de 1,5 jaar maken gebruik van een slaapzak (deze graag meenemen).

Vaccinatiebeleid

Ons vaccinatiebeleid is o.m. tot stand gekomen na uitgebreid overleg met Ouder Commissies van onze locaties en een enkele overige ouder en de informatie via de overheid.

Daarnaast zijn wij goed geïnformeerd door één van onze ouders, van beroep Bio-medicus met een PhD in neurowetenschappen, zij heeft aangeboden uitleg en informatie te verschaffen aan ouders die hier behoefte aan hebben. Het kan ook voorkomen dat wij ouders die niet voor vaccineren kiezen, verzoeken contact met haar op te nemen. Het uitwisselen van contactgegevens, vraagstelling of antwoord is mogelijk doordat ’t Eigen Wijsje u met elkaar in contact brengt. U kunt een mail sturen aan info@eigenwijsje.nl . Indien u anoniem wenst te blijven, dan zullen wij de informatie doorspelen zonder persoonsgegevens.

’t Eigen Wijsje is een voorstander van het laten vaccineren van kinderen en streeft naar een dekkingsgraad van 100%. Dat stelt ’t Eigen Wijsje in de mogelijkheid om kinderen te weigeren voor aanname op het kinderdagverblijf.

Om duidelijk zicht te hebben op de vaccinatiegraad, zijn alle ouders verplicht de vaccinatiegegevens van hun kinderen aan ons door te geven!

Bij het intakegesprek vragen wij aan de ouders om het vaccinatieboekje van hun kind/ kinderen mee te nemen en zal dit onderwerp worden besproken. Daarna zullen onze Locatie Coördinatrices het vervolg van de vaccinatie per kind bijhouden.

Wij vragen u ook op de eerste wen-dag het vaccinatiebewijs mee te nemen naar de locatie van plaatsing. Bij iedere volgende vaccinatie vragen wij u opnieuw het vaccinatiebewijs aan de Locatie Coördinator voor te leggen, welke de gegevens zal bijhouden.